Rangos díj a nyomdának

Rangos díj a nyomdának

Zöld Nyomda-díjat ítéltek oda a Pannon Lapok Társasága Nyomdai Központjának, az elismerést 2015. november 20-án adják át. A nyomda először indult a Nyomdavilág Zöld Díj – GPwA (Green Printworld Award) pályázaton, ahol az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően kiemelkedőnek értékelték a tevékenységünket – mondta Horváth Gábor, a Pannon Lapok Társasága (PLT) Nyomdai Központ vezetője. Az elismerés kivívásában szerepet játszott, hogy több környezetbarát technológiát is bevezettek az elmúlt években. A nyomdai előkészítésben egy szennyező, de jól működő technológiát váltottak le, ennek köszönhetően nem használnak már vegyszereket a lemezek előhívására. Emellett felújították a nyomdagépek légtechnikáját, amely révén javult az energiahatékonyság. A technológiai selejt jelentős csökkenéséhez járult hozzá a nyomdagépek előfestékezési rendszerének automatizálása, valamint a vízelőkészítő rendszer beruházása.

Ezek a fejlesztések egyaránt szerepet játszottak az elismerés odaítélésében – mondta a nyomdavezető, s megjegyezte, a díjhoz hozzájárult a PLT társadalmi felelősségvállalása, így mások mellett a környezettudatosságot erősítő cikkek és a zöld technológiák – például a szelektív hulladékgyűjtés – mindennapokban való alkalmazása is. A díj a nyomdában dolgozó csapat munkájának szól, hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy a folyamatos fejlesztések előrevetítik, hogy először, de nem utoljára indultak sikeresen a pályázaton.

A beruházásoknak köszönhetően a nyomda már egy olyan környezetirányítási rendszerrel bír, amely a napilapnyomdáknál unikumnak számít: több esetben szigorúbb környezetvédelmi szabályokat alkalmaznak, mint amelyeket a jogszabály előír.

A Zöld Nyomda-díjak odaítéléséről – amelyet ötödik éve adnak át – a hazai nyomdaipar elismert szakemberei döntenek.

(veol.hu, szerző: Marton Attila, fotók: Nagy Lajos)