Nyugdíjba vonulása alkalmából köszöntöttük Győrffy Istvánt

Nyugdíjba vonulása alkalmából köszöntöttük Győrffy Istvánt

Negyvenévnyi, a Zalai Hírlap és a Pannon Lapok Társasága szolgálatában végzett újságírói és vezetői pályafutása lezárásaként tegnap köszönt el kollégáitól Győrffy István.
A Tóka vendéglőben megrendezett búcsú partin megjelentek a PLT ügyvezetői, a lapcsoporthoz tartozó Fejér Megyei Hírlap, Napló, Vas Népe és Zalai Hírlap vezetői és munkatársai, a terjesztés, a hirdetési részleg és a nyomda képviselői. A négy évtizedes pályafutást követően nyugdíjba vonuló Győrffy Istvánt elsőként Kázmér Judit, a PLT stratégiai ügyvezető igazgatója üdvözölte, kifejezve reményét, hogy az elköszönő gesztus nem jelent egyben búcsút is.
Ezt követően az est főszereplője, aki korábban a lap főszerkesztője, ügyvezetője, majd a lapcsoport központi főszerkesztője is volt, amolyan történelmi lapszemle formájában adott áttekintést a Zalai Hírlap (korábban Zala) 1945-ben indult históriájáról. Kiemelte a jelentősebb korszakhatárokat, mint amilyen a rendszerváltást megelőző időszak is volt. Felelevenítette azt a feszültségektől, politikai indulatoktól sem mentes folyamatot, amelynek eredményeként a zalai napilap pártújságból az olvasók lapjává vált. Mint mondotta, az újságírónak alapvetően az a dolga, hogy hitelesen tudósítson az eseményekről, de léteznek olyan szituációk, amikor azok személyes formálójává is válik. Ő maga is ezt élte meg a rendszerváltással, ekkortól datálja politikai nagykorúságát. A megyei lapok kiemelkedő értéket képviseltek e korszakban, hiszen ezek által volt megszólítható a 8 milliós vidék. A Zalai Hírlap ebben az időben 76 ezer példányban kelt el, a lakosság létszámához viszonyítva ez volt a legnagyobb megyei orgánum. Kitért a lap tartalmi, technikai és tipográfiai megújulásának mérföldköveire, a privatizáció izgalmaira, az elektronizáció nehézségeire. Felidézte a 17 alkalommal megrendezett Zala Szépe választás emlékeit, s a Falujárás sikeres, száz települést érintő sorozatát. Végezetül kifejtette, még sokáig olvasni szeretné mindazt, amit a lap naponta elé tár.
A rendhagyó lapszemlét követően Kázmér Judit mondott pohárköszöntőt, majd a PLT ügyvezető igazgatói és a kollégák ajándékok kíséretében kívántak további tartalmas életet Győrffy Istvánnak.