Elismerés lapunknak

Elismerés lapunknak

A magyar kultúra napja alkalmából csütörtökön rendeztek gálaműsort Dunaföldváron, ennek keretében adták át az Év Médiapartnere díjat, amelyet a Dunaújvárosi Hírlap szerkesztőségének ítéltek.

A magyar kultúra napját szép gálaműsorral ünnepelték a földváriak. A Sinkovits Imre előadásában meghallgatott Himnusz után Pataki Dezső, a művelődési központ igazgatója tartott ünnepi köszöntőt. Az egyetemes kultúra fogalmától eljutott a nemzeti kultúráig, amelynek meghatározó eleme a nyelv, a közös múlt, az egy nemzethez tartozás érzése. Beszélt a hagyományőrzés és a megújítás kettősségéről, s utalt azokra a nagy kultúraváltásokra, amelyek mégis a folytonosságot, a magyarság megmaradását szolgálták. A jelenről szólva a közművelődési intézmények gondjait is megosztotta a közönséggel. Felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi másfél évtizedben a közepes nagyságú települések művelődési házai, könyvtárai mostohagyerekek, s nem véletlen, hogy szakszervezetük megmozdulásokat szervez az ünnepen „Gyújts lángot a sötétség ellen!” címmel. „De ünnepelni jöttünk a kultúrát, hát tegyük azt” – zárta beszédét Pataki Dezső.

A magyar kultúra napja méltó alkalom arra, hogy elismerjék azon közösségek vagy személyek munkáját, akik tevékenységükkel hozzájárulnak Dunaföldvár szellemi, tárgyi értékeinek megőrzéséhez, gazdagításához. A díjakat Horváth Zsolt polgármester, Pataki Dezső igazgató és dr. Süveges Árpádné alpolgármester adták át.

A Dunaföldvár Kultúrájáért díjat az idei ünnepen Lukácsi Pál nyugalmazott középiskolai tanár, egykori gimnáziumi igazgató vehette át, akit több évtizedes kulturális, irodalmi munkásságáért, helytörténeti-kulturális tevékenységéért ismertek el. Lukácsi Pál tíz évig a Magyar László Gimnázium igazgatója, majd 2007-ig tanára volt. Munkája során kiemelten fontosnak tartotta, hogy tanórán kívül is kulturális élményekhez juttassa diákjait. Alapító tagja volt a Dunaföldvár című helyi lapnak, tudósította a Tolna Megyei Népújságot, illetve publikált a Part-Oldalak című havilapban is. Írásai, előadásai Dunaföldvár kulturális életének múltjáról, a civil szervezetek történetéről szólnak, de a hagyományos szakmák és a városhoz köthető kulturális értékek megőrzését és dokumentálását is szolgálják. Nyugdíjba vonulása óta két önálló könyvvel gazdagította a városlakókat és öt helytörténeti kötetben társszerzőként vagy társszerkesztőként vett részt.

Kultúra, kulturális tevékenység nem létezik anyagi támogatás, mecenatúra nélkül. 2016-ban az Év Mecénása díj kitüntetettje a helyi Csigi Beton Kft. és a dunaújvárosi Dutrade Zrt. lett. Mindkét cég évek óta rendszeresen támogatja a művelődési ház programjait. Az elismerő díszoklevelet és Bakos András grafikus alkotását a két cég vezetője, Csiginé Köntös Orsolya ügyvezető igazgató és Nyikes Csaba operatív igazgató vette át. A dunaújvárosi cég vezetője elmondta, hogy amit adtak, nem mérhető forintban, euróban, tonnában, de adni jó. S hozzátette: a családok a helyi jól működő közösségek nélkül nem tudnak kiteljesedni.
– A mai kihívásoknak csak akkor tudunk megfelelni, ha olyan jól működő közösségek vannak, mint a dunaföldvári – mondta.
Az idei év új elismerésével, az Év Médiapartnere díjjal a Dunaújvárosi Hírlap szerkesztőségének mondtak köszönetet azért, hogy 2015-ben hírekkel, beszámolókkal tájékoztatták az olvasókat a helyi kulturális eseményekről, népszerűsítették a Dunaföldvári Művelődési Ház és Könyvtár programjait. A díj átadásakor dr. Süveges Árpádné alpolgármester utalt arra, hogy a két város már évtizedek óta ezer szállal kötődik egymáshoz. A Dunaújvárosi Hírlap dunaföldvári megjelenésével még erősebb lett ez a kapocs, s ebben jelentős szerepe van a Földvárról szóló írásoknak. Várkonyi Zsolt lapigazgató főszerkesztő megköszönte a megtisztelő elismerést, az előfizetők, olvasók bizalmát. Úgy véli, a jó kapcsolat segíti a szerkesztőség dunaföldvári lokálpatrióta munkatársait is, hogy tevékenységüket az olvasók megelégedésére végezhessék.
A díjak átadását követően Varga Emese Lehár című zenés darabját láthatta a közönség. Az egyszemélyes előadásban Derzsi György színművész–énekes érdekes és tartalmas színházi élményt nyújtott, s ismét nagy sikert aratott. Az előadás méltó zárása volt az ünnepségnek.

Dfvar-Dijatado-1